top of page
  • Writer's pictureOrdinacija Ćaleta Cupek

8 koraka u nastanku bijele plombe

Ako niste neki od sretnika koji nemaju problema sa zubima, sigurno imate nekoliko plombi u ustima. Iako je to jedna od bržih dentalnih usluga, ne mora se činiti tako dok sjedite u dentalnom stolcu.


Pacijentima kojima se objasni procedura i koraci u izradi ispuna tijekom samog procesa izrade, osjećaju se bolje znajući da nakon određenih koraka dolazi kraj procesa.





Nekoliko osnovnih koraka u izradi ispuna


Ovo su neki koraci koje možete očekivati tijekom izrade ispuna:


1. Prije početka izrade plombe dobit ćete anesteziju.


Bol tijekom stomatoloških zahvata izvor je velikih strahova, stoga ćemo prije samog procesa pokušati ukloniti bol.


Područje oko zuba će prvo biti premazano površinskim anestetikom kako bi aplikacija lokalnog anestetika bila čim bezbolnija.


Nakon nekoliko minuta može se pristupiti zahvatu.


2. Stomatološkim instrumentima zatim uklanjamo karijes. Iako ovaj proces nije ugodan zbog prisutnosti zvukova i vibracija, ne bi trebao biti bolan.


3. Nakon uklanjanja karijesa, gelom se priprema površina zuba. To možete osjetiti kao određenu kiselost u ustima.


4. Poslije pripreme zuba pristupa se postavljanju ispuna. Bijele plombe se adhezivno vežu na površinu zuba stoga prije plombe postavljamo lak koji plombu veže za zub. Nakon aplikacije laka, zub se osvjetljava plavim svjetlom 20-ak sekundi.


5. Da bi plomba imala dovoljnu čvrstoću mora se postavljati u nekoliko dijelova. Svaki dio se također osvjetljava nekoliko sekundi plavim svjetlom.


6. Nakon postavljanja zadnjeg sloja ispuna slijedi uklanjanje viškova.


7. Da bi znali koji dio plombe treba ukloniti, koristimo artikulacijske papiriće različitih debljina, pa ćemo vas tražiti da nekoliko puta zagrizete u papirić.


8. Kada smo sigurni da niti jedan dio plombe ne smeta u zagrizu, pristupa se završnom poliranju ispuna kako bi površina bila potpuno glatka i bez osjetnog prijelaza na ostatak zuba.


Kako održavati plombe i spriječiti nastanak novih karijesa


Iako se ove informacije svima nama ponavljaju veći dio života, nikada nije na odmet podsjetiti još jednom – zube četkajte dva puta dnevno! Idealno bi bilo ujutro, pola sata nakon doručka, te navečer prije spavanja.


Svakako čistite spojeve zubi zubnim koncem minimalno jednom dnevno i kontrolirajte zube kod stomatologa i čistite kamenac dva puta godišnje ili prema preporuci stomatologa.


Ako vam je vrijeme za redovitu kontrolu ili trebate čišćenje zubi, kontaktirajte nas telefonom, mailom ili putem kontakt forme na našoj internet stranici.


348 views0 comments
bottom of page