top of page
  • Writer's pictureOrdinacija Ćaleta Cupek

Da li je paradentoza izlječiva?

Paradentoza (parodontna bolest ili parodontitis) je izlječiva, no liječenje je učinkovito ako se rano započne s terapijom na način da se prvo radi inicijalna parodontološka terapija. U ovoj objavi saznajte što je potrebno da bi liječenje paradentoze bilo uspješno.


da li je paradentoza izlječiva


Što je paradentoza?


Parodontna bolest ili parodontitis, u govoru poznatije kao paradentoza, je upalna bolest zubnog mesa i kosti oko korijena zuba, koja s vremenom dovodi do povlačenja zubnog mesa i zubne kosti.


Zubno meso je crvene ili ljubičaste boje, otečeno i krvari pri četkanju zubi i pri žvakanju. Kod zapuštene i dugotrajno neliječene bolesti, zbog gubitka koštanog oslonca zubi postaju pomični, odnosno klimaju se ili spontano ispadaju.


Bolest nastaje relativno sporo kroz duže vrijeme zbog nakupljanja zubnog plaka koji je mekana naslaga oko zuba, te zubnog kamenca koji je tvrda naslaga oko zuba. Odnosno, zbog upalne reakcije organizma na prisutnost zubnih naslaga i mikroorganizama koji se nalaze u naslagama iznad i ispod razine zubnog mesa.



Početna upala zubnog mesa - gingivitis


Bolest uvijek počinje kao upala zubnog mesa koja se naziva gingivitis i tada još nije zahvaćena kost oko zuba. Zubno meso je crveno, otečeno i krvari kod četkanja zubi, a zubi su stabilni, ne klimaju se.


Liječenjem gingivitisa upala prestaje i ne napreduje na zubnu kost pa izuzetno je važno bolest otkriti na vrijeme jer je tada u potpunosti izlječiva. Gingivitis najčešće počinje u mladoj životnoj dobi, u ranim dvadesetim godinama i to je najbolje vrijeme za probir pacijenata i početak liječenja.


Već u ranim tridesetim godinama života pojavljuje se povlačenje zubnog mesa, a na nekim mjestima i zubne kosti, naslage su jače izražene, zubno meso je otečeno te krvari na četkanje i žvakanje.



Parodontni džep


Zubi i zubno meso mogu biti bolni, a na pojedinim mjestima uz zub se pojavljuje prostor koji zovemo parodontni džep. Parodontni džepovi su ispunjeni bakterijskim biofilmom koji pogoršava simptome bolesti i pojačano oštećuje zubnu kost, pa je jače izraženo krvarenje i bol, a moguća je i pojava blagog klimanja zubi.


S pojavom parodontnih džepova, bolest dobiva naziv PARODONTITIS tj. paradentoza ili parodontna bolest.



Da li je paradentoza izlječiva?


Parodontnu bolest je moguće liječiti, odnosno značajno usporiti njen napredak, no ostaje oštećenje tkiva koje je upalni proces izazvao.


Bolest može biti u aktivnoj fazi i tada je uvijek prisutno krvarenje zubnog mesa. Ako nema krvarenja, bolest nije aktivna i smatramo da je pacijent izliječen.




Simptomi gingivitisa


Gingivitis ima sljedeće simptome:

  • Krvarenje zubnog mesa pri četkanju

  • Krvarenje zubnog mesa pri stomatološkom pregledu

  • Prisutnost zubnog plaka iznad i/ili ispod razine zubnog mesa

  • Prisutnost zubnog kamenca iznad i/ili ispod razine zubnog mesa

  • Crvenilo zubnog mesa

  • Otečenost zubnog mesa

  • Bol ili pečenje zubnog mesa

  • Neugodan zadah

  • Bijela, žuta ili siva naslaga na jeziku



Simptomi parodontitisa tj. paradentoze


Paradentoza ima sljedeće simptome:

  • Krvarenje zubnog mesa pri četkanju, žvakanju ili spontano

  • Krvarenje zubnog mesa pri stomatološkom pregledu

  • Prisutan je zubni plak iznad i ispod razine zubnog mesa

  • Prisutnost zubnog kamenca iznad i ispod razine zubnog mesa

  • Zubno meso je crvene, tamno crvene ili ljubičaste boje

  • Otečenost zubnog mesa

  • Bol ili pečenje zubnog mesa

  • Pristutni su parodontni džepovi veći od 4 mm

  • Povlačenje zubnog mesa

  • Vidljivost zubnih korijenova

  • Klimanje zubi ili spontano ispadanje

  • Neugodan zadah

  • Bijela, žuta ili siva naslaga na jeziku



Liječenje gingivitisa i parodontitisa


Liječenje paradentoze je učinkovitije što se ranije započne s terapijom. No upala zubnog mesa i zubne kosti se može izliječiti u svakom stadiju bolesti ako još ima zubne kosti oko zubnog korijena. Samo ako je oštećenje kosti toliko uznapredovalo da zub više nema koštanu potporu i iznimno je pomičan, tada je taj zub potrebno izvaditi kako bi se sačuvali preostali zubi.


Liječenje započinje terapijom koja se zove inicijalna parodontološka terapija koja se sastoji od nekoliko koraka:

  1. Odstranjivanje tvrdih naslaga ultrazvučnim ili piezo nastavcima pod vodenim hlađenjem.

  2. Uklanjanje zubnog plaka pjeskarenjem.

  3. Poliranje svih dostupnih površina zuba.

Parodontne džepove je potrebno ultrazvučno i ručno kiretama očistiti od kamenca i granulacija koje nastaju kao rezultat kronične upale.



Oralna higijena kod paradentoze


Jednako važna je i oralna higijena kod kuće. Zato svakog pacijenta individualno uputimo u tehniku četkanja zubi, korištenje zubnog konca i interdentalnih četkica. Prema potrebi, uključiti i vodice za usta koje će spriječiti nakupljanje plaka na teško dostupnim mjestima.



Praćenje nakon inicijalne parodontološke terapije


Nakon inicijalne parodontološke terapije, pacijenti ulaze u program praćenja tijeka bolesti. U našoj ordinaciji radimo redovite kontrole svakih 6 mjeseci, a kod pojedinih pacijenata svaka 3 do 4 mjeseca. Na kontroli analiziramo prisutnost zubnog plaka i kamenca, te uklanjamo sve naslage koje su u međuvremenu nastale iznad i ispod razine zubnog mesa.


Naše višegodišnje iskustvo liječenja parodontne bolesti pokazuje da su pacijenti izuzetno motivirani za liječenje gingivitisa i parodontitisa. Naši pacijenti dolaze na redovite kontrole jer je rezultat liječenja vidljiv odmah isti dan nakon zahvata, a pacijenti osjećaju olakšanje i prepoznaju da im se vratilo oralno zdravlje.



Više informacija o tome kako liječimo paradentozu u našoj ordinaciji saznajte ovdje: Parodontologija.

2,184 views0 comments
bottom of page