top of page
  • Writer's pictureOrdinacija Ćaleta Cupek

Parodontne bolesti - uzrok, simptomi i liječenje


Paradontne bolesti su ozbiljan problem, no uz pravovremenu terapiju i suvremenu tehnologiju možemo ih uspješno liječiti.


Zdravo zubno meso (gingiva) je ružičaste boje, ne krvari i čvrsto je priljubljeno uz zub.

Zdrava gingiva omogućava nam da normalno jedemo i govorimo. Također je važan element osmijeha i našeg samouvjerenog prezentiranja u društvu.


Upalne bolesti parodonta narušavaju normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu, a mogu uzrokovati i druge zdravstvene probleme kao što su upale srčanih zalistaka, upale krvnih žila, pad imuniteta, pogoršanje dijabetesa, prerani porod ili rođenje novorođenčadi male tjelesne mase i mnoge druge.




Parodontološka terapija uključuje prevenciju i liječenje upale parodonta koji se sastoji od zubnog mesa, zubne kosti i vlakana koja povezuju zub i kost. Bolesti parodonta dugo su bile neizlječive i vodile su do ranog rasklimavanja i gubitka zuba. Danas znamo da pravovremenom terapijom i suvremenom tehnologijom možemo liječiti parodontnu bolest, a naši pacijenti mogu doživotno zadržati svoje zube.


U našoj ordinaciji Ćaleta Cupek u Varaždinu veliku važnost pridajemo očuvanju svakog zuba pa terapiju prilagođavamo individualno prema potrebama svakog pacijenta. Trudimo se da svaki zahvat bude bezbolan i zato sve potencijalno neugodne zahvate vršimo u lokalnoj anesteziji. Također nam je bitno da naši pacijenti nauče pravilno održavati oralnu higijenu pa svakog pacijenta educiramo kako samostalno brinuti za vlastito oralno zdravlje.



 


UPALE PARODONTA, ovisno o težini bolesti i zahvaćenosti tkiva, dijele se na: gingivitis, parodontitis i periimplantitis. U nastavku saznajte simptome i što uključuje liječenje navedenih upala.



Gingivitis - simptomi i liječenje


GINGIVITIS je upala zubnog mesa (gingive) koju uzrukuju bakterije iz zubnog kamenca i zubnog plaka.

Simptomi gingivitisa: Zubno meso je upaljeno, crveno, bolno, krvari nakon četkanja ili samo od sebe.

Ako dugo ostane neliječen, gingivitis se može razviti u parodontitis koji dovodi do postupnog nestanka zubne kosti. Pojavljuju se duboki džepovi između zuba i zubnog mesa koji dodatno otežavaju svakodnevnu oralnu higijenu.


Liječenje gingivitisa uključuje:

* ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca,

* pjeskarenje površinskih naslaga i pigmentacija,

* poliranje zuba gumicama, četkicama i pastama različitog stupnja finoće,

* redovitu oralnu higijenu kod kuće.


 

Paradontoza - simptomi i liječenje


PARODONTITIS (češće poznat kao parodontoza) je kronična bakterijska upala zubnog mesa i zubne kosti koja okružuje zub. Kod parodontitisa su naslage zubnog plaka i kamenca najčešće ispod razine zubnog mesa u parodontnim džepovima pa pacijenti nisu ni svjesni da imaju naslage koje dovode do povlačenja zubnog mesa i klimanja zuba.

Simptomi parodontitisa: Zubno meso je tamno crveno ili ljubičasto, na dodir krvari, a na pritisak iz džepova često izlazi gnojni sekret. Zubi pokazuju različite razine pomičnosti.


Liječenje parodontitisa je složenije i zahtjeva doživotnu kontrolu. Uključuje:

*lokalnu anesteziju područja koje se čisti,

*ultrazvučno uklanjanje kamenca iznad i ispod razine zubnog mesa,

*pjeskarenje pigmentacija s površine zuba,

*pjeskarenje površine korijena posebno finim prahom eritrolom,

*struganje i poliranje korijena ručnim instrumentima na teško dostupnim mjestima,

*poliranje svih površina zuba gumicama, četkicama ili trakicama i pastama različite finoće,

*često se uključuje antibiotik,

*održavanje oralne higijene kod kuće četkicom, pastom i vodicama za usta.


Uz redovitu oralnu higijenu, važno je i opće zdravlje organizma, te uravnotežena prehrana bogata proteinima, vitaminima, vlaknima i zdravim masnoćama.


 

Periimplantitis - simptomi i liječenje


PERIIMPLANTITIS je bakterijska upala zubnog mesa i kosti oko zubnih implantata.


Simptomi periimplantitisa: Zubno meso oko implantata je crveno, otečeno, gnojno i bolno. Na rendgenu je moguć vidljiv gubitak kosti oko implantata


Najčešće nastaje zbog razvoja velikog broja bakterija uslijed neodgovarajuće oralne higijene oko implantata, a upalu može pogoršati loš dizajn površine implantata ili prejako opterećenje implantata pri žvakanju. Češći je kod osoba koje su izgubile prirodne zube zbog prethodne parodontne bolesti i kod pušača. Periimplantitis se često vrlo brzo širi, a ishod liječenja je neizvjestan i vrlo često dolazi do gubitka implantata.


Liječenje periimplatitisa uključuje:

* anesteziju zahvaćenog područja,

* uklanjanje naslaga s površine implantata i oko implantata posebnim plastičnim ili karbonskim instrumentima,

* pjeskarenje posebno finim prahom eritrolom,

* poliranje površine implantata gumicama, četkicama, pastama, koncima,

* tretiranje površine implantata kemijskim sredstvima kao što je klorheksidin.


Ukoliko sumnjate da se u Vašim ustima razvija neka od ovih bolesti - nemojte čekati!

Kao i kod većine progresivnih bolesti, rana dijagnostika i početak liječenja dovode do uspješnijih rezultata, pa je i mogućnost zadržavanja zuba ili implantata veća.



Paradontološka terapija


Više o tome kako u našoj privatnoj ordinaciji Ćaleta Cupek u Varaždinu radimo liječenje gingivitisa i paradentoze saznajte ovdje: paradontologija.




94 views0 comments
bottom of page